adresregel

COACHEN IN DE NATUUR

(22-04-2021) De lente komt eraan. Dat geeft mij frisse energie om weer een volgende stap in mijn werkende leven te zetten. Graag maak ik je daar deelgenoot van.
Een volgende etappe in mijn 50-jarige loopbaan: coaching in de prachtige natuur waar ik woon, de Veluwezoom en het IJssel-landschap. Even ten Noordoosten van Arnhem. Een schitterend gebied!

Coaching doe ik al lang en met veel plezier. De client ruimte geven en uitnodigen om zijn/haar vraag te onderzoeken, te verdiepen en opties te verkennen die naar gewenste uitkomsten leiden. Enkele jaren geleden begon ik te ervaren hoe belangrijk en werkzaam de rol van de natuur daarbij is. Meer en meer ruil ik nu mijn werkkamer in voor het bospad, de heide en de rivieroevers. Waar we buiten in de frisse lucht al lopend het gesprek voeren, en merken hoe prettig dat is; het geeft letterlijk ruimte. Dit wil ik graag met meer clienten delen! Waarom coachen in de vrije natuur? Daar zijn veel argumenten voor. Ten eerste het feit dat coach en client naast elkaar lopen, elkaar niets steeds aankijken, terwijl het verhaal zich ontvouwt. De cadans van het lopen werkt ontspannend, de aandacht ligt in het "nu", maakt gefocused. Het geeft meer ruimte voor contact met het eigen lichaam. Buitenlucht vermindert stress en activeert het immuunsysteem. De natuur geeft een gevoel van acceptatie, mildheid en vrijheid. Uit je hoofd, in je lijf. Pijn en verdriet komen op een meer "natuurlijke" manier naar buiten. In bos en veld is het makkelijker het gesprek te vertragen, het gaat bijna moeiteloos. Op het bospad kan je letterlijk "een andere weg inslaan". In de natuur is het makkelijker toeven in het niet-weten. Buiten hebben we de gelegenheid letterlijk even stil te staan bij wat zich op dat moment aandient. De natuur biedt talloze metaforen om mee te werken en heeft een prachtige, spiegelende werking in zich. Bijvoorbeeld bij de coaching van een cliente die een andere functie overwoog: "Zie je die drie bomen daar? Laten we ze inzetten bij de keuzes waarvoor jij je geplaatst ziet". Of: "op deze plek op het mos nodig ik je uit een stilleven te maken van de situatie die je zojuist beschreef". "Is er een tak die je wilt pakken die als houvast/hulpbron fungeert voor de stap die je wilt gaan zetten?". Wat je nu los wilt laten, kan je dat hier neerleggen en er dan van weglopen? Wat ervaar je?" "De rivier stroom hier heel snel, en daar om de bocht is een stil stukje. Wat betekent dit contrast voor je vraag?" Breinspecialisten laten zich heel positief uit over gesprekken in de buitenlucht. Het brein, stellen ze, ontspant en activeert het "defaultmode" netwerk. Daarmee gaat je brein op de achtergrond aan de slag om oplossingen voor je probleem te vinden. Het deel in je hersenen dat onderweg navigeert, verhoogt ook de empathie. Al lopend stimuleer je de prefrontale cortex, de plek waar redenerend vermogen en zelfreflectie zich bevinden. Er is al wat empirisch onderzoek gedaan naar coachen buiten in de natuur. Maar dat staat nog wel in de kinderschoenen. Voorzichtige conclusies zijn dat wel blijkt dat natuur inspireert en je dichter bij je gevoel brengt. Veel clienten gaan na afloop van het coachtraject zelf ook vaker de natuur in om met een vraag te wandelen.
 

Ga terug naar het nieuwsoverzicht